Journalistik

Jag har skrivit längre reportage sedan 2006. Ämnen som energiförsörjning, drogpolitik och finansmarknader dominerar, alltid skrivna utifrån ett ekonomisk-historiskt perspektiv. Nedan återfinns ett litet urval, organiserat kronologiskt med de senaste arbetena överst.

Att döda sin digitala dubbelgångare

Ordfront magasin #4, 2022

Man gör en dygd av nödvändigheten. Jag fick luren stulen, blockade allt, inklusive BankID. Därifrån rullade det snabbt, snabbt utför. Jag var en digital hemlös, en man utan medborgarskap på internet. Det ena gav det andra och så stod jag där med Baudrillard, medelklassens rädsla för övervakningssamhället och min egen jävla cerebrala dödsdrift igen. Vem kunde ana att det privata banksystemet så länge dominerat svenskarnas identifikation eller att staden jag växte upp i inte längre är tillgänglig för enkom köttsliga personer?

Värdet av en utställning

Ordfront magasin #1, 2022. Recension av Ekonomiska museets utställning om hyperinflation ur ett indexkritiskt perspektiv

Jag sågar en utställning, ett museum och en vetenskap (nationalekonomin) på ett rätt lustfullt sätt. Det är kul att få användning för det indexkritiska perspektivet på ett sätt som inte kväver en själv i vetenskapliga försiktigheter och avvägningar. Ändå låter texten mycket snällare än jag kände mig efter besöket.

Ugglan är rökt

Ordfront magasin # 6, 2021

En uggla dog i min nyinstallerade vedspis. Det tog mig till en forskningsessä om skogsbruket vårt, corona och Pom-Puff Diogenes Hundsson, min icke-sorkjagande hund. Men mest, till den redan akut försena radikala omställningen från monokultur, såklart. Det är rökt.

Konsumentvanmakt

Ordfront magasin #6, 2020

I mitt arbete med att förstå de historiska skiftena bakom hur varors värde bestäms i beräkningarna av konsumentprisindex har betydelsen av valfriheten framstått som en särskilt kul historia. Under 1900-talets gång började vad jag och Rasmus Fleischer än så länge kan se i vårt indexkritiska forskningsprojekt valmöjligheterna på marknaden att värderas allt högre. Från att först vara knutet till vad man menade var "objektiva" nyttigheter som kalorivärdet i maten förskjuts gradvis värdet till det Irving Fischer beskrev som den "psykiska inkomsten", subjektiva upplevelser av värde där möjligheten att välja var en viktig del. Utan att frukostflingorna själva ändrade innehåll borde deras värde räknas upp i index för att fler alternativ till dem fanns på butikshyllorna. Samma varuobjekt validerades till sitt värde genom att ha vunnit i allt värre varukonkurrens. I den här artikeln för Ordfront magasin läser jag Jean Baudrillards tidiga skrifter tillsammans med tre böcker från 2010-talet om media-, drog- och reklamhistoria för att förstå det som samtidigt händer med konsumtionen vid denna tid: möjligheterna att välja rationellt mellan olika varor undergrävs, konsumtionsvalen automatiseras, drogberoendets tvångsmässiga konsumtionsmönster sprider sig till konsumtionsvarorna generellt. Men det är inget man justerar ner värdet i KPI för. 

Den största krisen är här nu

Inbjuden att skriva om prisfallet på olja i februari drogs jag ner i corona-hålet. Artikeln skrevs om och om medan världsekonomin påbörjade sin nedstängning. Jag fann att jag förstod allt mindre och mindre samtidigt med att en sak blev tydligare och tydligare, den största ekonomiska krisen vi sett sedan den som drog världen mot Andra världskriget var ett faktum. Det var då dollarsystemet steg fram som övergripande struktur för världsekonomin. Frågan som ställs i artikeln är hur detta system fungerar i krisen – och om det är hotat. 

Plogen mot skogen

Ordfront magasin #2, 2019.

Över sex sidor med intervjuer med forskare och aktivister har jag försökt beskriva de historiska rötterna och de lite djupare ekonomiska och politiska implikationerna med det nu så heta ämnet permakultur och skogsträdgårdar. Artikeln är en av många artiklar om jordbrukets utmaningar och möjliga utvägar tidskriften publicerat under senare tid.

Freud, kokainet och jakten på normalitet

Anekdot. Det digitala bildningsmagasinet. Essä, 4 april 2019

Magnus Bremmer på Bildningspodden bad mig komma med några idéer till essäer i stil med det samtal om drogernas historia jag deltog i ett år innan till det nya ambitiösa projektet Anekdot. Detta nya digitala magasin samlar sedan starten under våren 2019 humanistiska essäer med podcasten Bildningspodden på en stor samlingssite för humanistisk folkbildning. Den här essän är den första av mina idéer som publiceras där med stort hopp om ytterligare texter i samma stil. Drogernas historia gör sig mycket bra i essäform upptäckte jag nämligen när jag skrev den här. Det liksom snurrar ihop sig av biografier, associationer och olyckor.

Att psykoanalysen är ett nyktert försök att bli lika normal som Freud kände sig på kokain är en idé Sadie Plant lägger fram i sin fantastiska bok Writing on Drugs och som jag översatt 3/4 av, men säkert aldrig kommer bli klar med. Därför är det extra kul att jag fått presentera denna tanke här till en intet ont anande allmänhet.

Framtidens folkliga finanser

Ordfront magasin #6, 2017

Jag reste med Fabian Göransson till Nedersachsen för att förstå mer om olika valutor och monetära system. Där bor nämligen penningteoretikern och förre centralbanksmannen Bernard Lietaer. Det blev en kryptisk intervju, passande de nya kryptovalutorna. 

Populismens tid är nu

Ordfront magasin, 2017, #4

Jag reste till Wien för att intervjua Chantal Mouffe. Hela min avhandling bygger på hennes metod. Hon är en av världens främsta teoretiker om populismens underliggande krafter. Jag var rädd, på riktigt, när hon utan ett leende hälsade på mig och låste upp det stora biblioteket vid Donaus strand. Jag har aldrig arbetat så intensivt med ett intervjumaterial som med denna artikel. Jag tror ni märker hela denna professionella och personliga spänning i texten.

Boflation och uppskattad njutning

Ordfront magasin, 2017, #3

Är det något inom ekonomisk historia som ger mig en underbar svindel så är det undersökningar av gränslandet mellan fasta fakta och flytande tolkningar. Ingenstans är detta ytterst kvalitativa i alla kvantitativa utsagor mer politiskt och kittlande än i konstruktionen av nyckeltal som Konsumentprisindex. Extremt sexigt, detta med kedjeindex, hahaha.

Kriget mot knarket kan inte vinnas

Ordfront magasin, 2016, #5

Intervju med Harm reduction-profeten Ethan Nadelmann. Ett känsligt ämne för Ordfront. Oerhört modigt av chefredaktören att bryta med den äldre linjen och våga publicera en sådan här artikel där liberala perspektiv ofta blir ett rött skynke för läsekretsen. Jag har länge hävdat att vänstern inte får överge narkotikafrågan åt nyliberaler. Jag, Carl-Michael Edenborg och Ted Goldberg skrev en liten krönika för lanseringen av begreppet "drogsocialism" för att konkurrera med "drogliberalismen" som slängs runt i debatten. Narkotikaproblemen är väldiga i vårt samhälle. Men, de är huvudsakligen socialt bestämda problem. Narkotikapolitiken blir direkt en klasspolitik. Det kunde bli en självklar fråga för vänstern att profilera sig i som annorlunda från högern, inte längre lika vidrigt kallhamrade från en borgerlig, moralisk position.

Fotbollsfinanser

Ordfront magasin, 2015, #2

Som marxister länge menat kan man i olika samhällens idrotter se produktionssättet avspeglat. Mayakulturens bollspel eller aristokraters rävjakt är övertydliga exempel. Amerikansk fotboll likaså: privata företag, centralstyrda, arbetsspecialisering mellan utövarna (med tydliga ras-aspekter i vilka som gör vilket jobb på som utanför planen). Fotboll är lika spännande att analysera, men inte lika given. Arbetarsporten har blivit senkapitalistikt über-modern. Här skriver jag kort just om hur fotbollen avspeglar vår tids finansekonomi.

Fosfor – brist och överflöd

Ordfront magasin, 2012, #5

Energifrågan blöder in i alla delar ekonomin, men jordbruksaspekterna är rimligen allra mest allvarliga. Efter att ha skrivit och läst om dessa frågor i tio år nu börjar jag ana hur intresset för problemen är starkt konjunkturberoende. Först när prissignalerna visar på de strukturella problemen kan långsiktiga problem ge plats i den högsta politiska debatten. Tyvärr är priserna inte en pålitlig indikator på långsiktiga problem. Alls.

LIBOR-skandalen visar hur världens styrs

Ordfront magasin, 2012, #4

Sällan var det för mig så tydligt hur trött och indignerad världen var på finanskrisen som när LIBOR-skandalen avslöjades, en av världshistoriens allra största vad gäller de ekonomiska värden som manipulerades. Få fattade, ingen brydde sig. Men historien om den rymmer alla delar av dagens finansiella system. Inte minst hur marknadssignalerna inte är en kollektiv intelligens allena utan priser satta centralt, av några få makthavare under det snygga namnet "marknaden". Men, vem bryr sig.

Tel.: 070 774 37 28
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång